pedrokutya
KÉPEK PEDRORÓL

FOTÓALBUM

 
KUTYANEVELÉS
 
ÉRDEKESSÉGEK
 
BETEGSÉGEK
 
LABRADOR KÖLYÖK NEVELÉSE

Tartalom

 Rövid tanácsok a labrador kölyök tartásához és neveléséhez
Írta: Donáth Zoltánné
©

 

Az alábbiakban nagyon röviden szeretnék néhány ötletet, támpontot adni a labrador kölyök gondozásához. Nagyon sok egyébről lehetne még írni, de minden témáról részletesen lehet olvasni a kutyatartással kapcsolatos különböző könyvekben.

Csak ezen írás alapján nem lehet, nem szabad felnevelni egy kölyköt. Sok dologban másoknak eltérő lehet a véleménye, ez természetes. Szükség van a tenyésztővel való kapcsolat tartására, kutyás könyvek és az interneten elérhető információk tanulmányozására, és tapasztalt kutyások tanácsaira.

 Az összeállítást angol nyelvű, csak a labrador fajtáról szóló könyvekben olvasottak, más tenyésztőkkel és kutyatartókkal való beszélgetések, valamint a saját tapasztalataim alapján írtam.

Természetesen az első tanács: mielőtt valaki elhatározza, hogy egy labradort szeretne társául választani, nagyon komolyan át kell gondolni, hogy eleget tud-e tenni a kutya igényeinek (etetés, állatorvos, sok idő az együttlétre, nevelésre, sétára, kirándulásra, úszásra, hogy csak a legfontosabbakat említsem).    

Amint a kölyök megérkezik új otthonába, hagyni kell ismerkedni a környezettel, meg kell mutatni a helyét. Megkapja ennivalóját, játszik, rövid idő után elalszik. Egy-két napig még sírdogálhat anyja és testvérei után, ezért lehetőleg minél több időt kell vele tölteni. Amikor alszik, ne zavarjuk pihenését.

A kölyök alvóhelyének egy nyugodt, biztonságos zugot kell választani a konyhában vagy étkezőben, ahol könnyen tisztítható járólap van. Fekhelyként szolgálhat a PetBed, a kutyák számára kapható kosár ( bár ezt egy fiatal kutya szereti rágcsálni), vagy egy régi pokróc. Sokan vesznek fémboxot is, amiben a kiskutya biztonságban érzi magát, és nem tud kárt okozni sem magának, sem a környezetében. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap a séták kivéletével ebben szabad tartani, mert ez csak pihenésre szolgál. Ha a kölyök megszokja a boxot, ebben tudja eltölteni az időt, amíg egyedül van otthon.

Ne legyenek elérhetőek a kölyök számára cipők, és egyéb tárgyaink. Sem elektromos vezetékek, telefonzsinór, semmi olyan, amivel a kölyök kárt tehet magában, illetve a lakásban. Legyenek saját játékai (pl. tömör gumilabda, műcsont), amivel elfoglalhatja magát, de ne tudja szétrágni azokat. Régi cipőt, papucsot ne adjunk, mert akkor a lábbeliket is játéknak fogja gondolni.

Ha kertes ház van, a kerítésnek biztonságosnak kell lennie (ne férjen ki a kölyök a réseken, ne tudjon átmászni rajta). Az első hetekben legyünk ott a kölyökkel a kertben az ő és a kert biztonsága miatt. Ha nem vagyunk otthon, ne hagyjuk kint a kölyköt egyedül a kertben. Ha lakásban élünk, akkor a kölyköt olyan helyre kell vinni rövid sétákra, amikor futkározhat, elvégzi a dolgát, ahol kutyák csak ritkán járnak, hiszen fenáll a fertőzés veszélye, amíg a kölyök az öszes oltását meg nem kapja.

Ébredés, játék és evés után szokta a kölyök a dolgát elvégezni. Felismerhető, ahogy keresi a megfelelő helyet. Ilyenkor gyorsan ki kell vinni. Ha időben észrevesszük a jeleket, és a kiskutya kint tud könnyíteni magán (ilyenkor kedves hangon dícsérjük meg), akkor szinte azonnal szobatisztává válik. Kicsi korban meg lehet tanítani, hogy a kertnek csak egy részét használja, ehhez mindig ugyanoda kell vinni. Sok kiskutya nyüszög éjszaka az első hetekben. Lehet, hogy jelzi, hogy ki kell mennie. Ilyenkor ki kell vinni. Ha tovább nyüszög, akkor társaságra vágyik, ami természetes az első időben. De ilyenkor magára kell hagyni, rövidesen elhallgat, különben ébren tölthetjük az éjszakákat.  

A kölyköt az első 2-3 hónapban 4-5 óránál hosszabb időre nem szabad egyedül hagyni. Eleinte ez az időtartam lehetőség szerint 1-2 óra legyen, amit fokozatosan lehet növelni. Ez indokolt az etetések és a szükségletek elvégzésének gyakorisága miatt. Másrészt a kutya hiányolja új falkája társaságát. Mielőtt elmegyünk otthonról, játszunk a kutyával, így kifáradva valószínűleg alvással fogja tölteni az egyedüllét óráit.

Minél hamarabb hozzá kell szoktatni a kölyköt az autóban való utazáshoz. Könnyen megszokja, és ha kellemes élmények kötődnek az utazáshoz, alig várja, hogy beülhessen az autóba.

4-5 hónapos korig a kölyöknek nem szabad sokáig és intenzíven futnia, tilos a lépcsőzés. A ki nem fejlődött csontrendszer nem bírja az erős megterhelést. A vízzel 3-4 hónapos kortól meg lehet ismertetni, az úszás jót tesz a test harmonikus fejlődésének. A számára ismeretlen vízbe először a kölyök nem megy be magától. Más kutyák társaságában vagy velünk együtt viszont hamar rájön, hogy tud úszni és mindig élvezni fogja a vizet.

A kölyköt 3 hónapos koráig napi négyszer kell etetni, a tápot be kell áztatni vízben. 3-5 hónapos korban háromszor, 1 éves koráig már csak kétszer. 1 éves kortól elég a napi egyszeri etetés. Legideálisabb a jobb minőségű ( Pro Pac, Eucanuba, Happy Dog, Hills,...) száraztáp alacsony fehérje tartalommal. Ha a kutya más tápot kap, mint amit a tenyésztőnél evett, néhány nap alatt fokozatosan kell átállni, különben a hirtelen váltás hasmenést okozhat. Friss víz mindig legyen elérhető.

Régebben 1 éves korig kölyök (26 %-os fehérje), ill. junior tápot volt szokás etetni. De gondot okoz, ha a kutya túl hirtelen nő. Ezért sokan 3 hónapos kor felett már felnőtt tápot adnak. Számomra a középút tűnik elfogadhatónak, azaz 6 hónapos kortól lehet áttérni a felnőtt tápra (23 %-os fehérje). A tápon feltüntetett adagot be kell tartani, még ha ez kevésnek is tűnik. Inkább szűken kell mérni, a labrador hízásra hajlamos, mert nagyon jól hasznosítja  a táplálékot. Kalciumot is érdemes adni a kölyöknek és a fiatal kutyának, legjobb tabletta formájában (Lavet, PetPhos Ca/P 2/1, ProVet).

A kölyök 6-7 hetes korától 4 oltást kap két hetes időközönként, ezen kívül 3 hónaposan egy veszettség elleni oltást. Fél évesen egy kombinált oltás következik. Egy éves kortól pedig évente kell ismételni a vakcinázást.  A féregtelenítés 3, 5, 7, 9 és 12 hetes korban történik. Ezután 4, majd 6 hónapos korban kell újra elvégezni. A későbbiekben félevente kell féregtelenítő tablettát adni (lehetőség szerint Drontal Plus-t, mert ez minden belső élősködő ellen hatásos).

Egyre több a kullancs, és egyre több fertőzött, így a babesia elleni védekezés nagyon fontos. A kullancsok kora tavasztól késő őszig előfordulnak. Védekezésre különböző szerek vannak, ezek közül a nyakörv nem praktikus. Legjobb a Frontline (esetleg Advantix), amit csepp formájában kell a kutya nyakbőrére juttatni, vagy a spray-vel kell a szőrt egyenletesen befújni. Egyszeri kezelés 1 hónapra nyújt védelmet kullancsok ellen.

Az alapkiképzés elkezdődik, ahogy a kölyök hozzánk kerül. Az első naptól kezdve mondjuk a nevét, és használjuk a legegyszerűbb parancsszavakat: "hozzám", "nem", a fenekét lenyomva az "ül"-t. Mindig ugyanolyan hangsúllyal kell ezeket kimondani, nem szabad ismételgetni, és sokat beszélni közben. A kiskutya gyorsan megtanulja pl a "nem" jelentését, de azt, hogy " ejnye,rossz kiskutya, mit csináltál, nem szabad..." nem fogja érteni. A parancsokat mindig végre kell hajtatni, különben a kölyök nagyon gyorsan megtanulja, hogy azt csinál, ami ő akar, és ez idősebb korban megnehezíti a gazdi dolgát. Ha valamit megcsinál, akkor viszont nagyon meg kell dícsérni.

A képzés része a mindennapoknak ( síppal történő behívás, ültetés, a "nem" szó megértése). Közben a kutya megtanulja, hol a helye a falkában, azaz a családban. Ezen kívül napi 5-10 percet célzottan kell foglalkozni a kölyökkel. Ez mindig legyen játékos, és ha a kiskutya nem figyel, inkább abba kell hagyni. Kezdetben olyan helyen kell gyakorolni, ahol semmi nem vonja el a kicsi figyelmét. 6 hónapos koráig a kölyök gond nélkül megtanulja a behívást, az ültetést, a fektetést, a helyben maradást és a pórázon való közlekedést.

Ezzel párhuzamosan az apportírozást is lehet tanítani. Az apportot (dummy) nem szabad a kölyök játékai között tartani. Csak apportírozás közben találkozzon vele, így sokkal jobban fogja érdekelni. Csak akkor mehet a dummy-ért, ha mi engedjük neki. Ezt eleinte úgy érhetjük el, hogy a kutya mögött gugolva egyik kézzel átfogjuk a mellkasát, és a másik kézzel dobunk. Nem szabad a kutya után szaladni, miközben a szájában van a dummy, mert akkor azt hiszi, hogy fogócskát játszunk. Legugolva, tapsolva, esetleg hátrálva kell hívni, így oda fogja hozni nekünk az apportot. A dummy-val a szájában dícsérjük, és csak utána vegyük el tőle.

A pórázhoz való szoktatást már tíz hetes kortól el lehet kezdeni. Rátesszük (nem annyira lazán, hogy ki tudja húzni a fejét, de szoros sem lehet, mert kényelmetlen lesz) a pórázt, és hagyni kell, hogy arra menjen, amerre ő szeretne. Az nem nagy baj, ha eleinte a szájába veszi a pórázt, de nem szabad hagyni, hogy húzógatós játéknak tekintse. Aztán szép fokozatosan kialakul, hogy a kölyök hozzánk fog igazodni a pórázon (húzni, erőltetni nem szabad, mert akkor azt szokja meg, hogy a póráznak feszülni kell). Egy idő után magától leszokik arról, hogy a pórázt a szájába vegye (vagy ilyenkor szigorúan rászólunk: nem!).

 A kölyök (és a felnőtt kutya) tartásához szükséges legfontosabb kellékek:

 •  fémből készült etetőtál és itatótál,

 •  retriever póráz,

 •  retrieversíp,

 •  fekhely,

 •  összecsukható fémbox,

 •  kutyafésű,

 •  jó minőségű táp,

 •  játékok,

 •  törülköző,

 •  dummy,

 •  jó állatorvos,

 •  kutyatartással kapcsolatos könyv,

 és sok törődés, foglalkozás, együttlét és SZERETET. 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2008-02-17
 
Linkek
 
NAPTÁR
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
KUTYANÉVNAPOK

 

 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt